Menü

Üst Çapraz Sendromu

Upper crossed ya da Türkçesi ile üst çapraz sendromu başın öne eğilme duruş bozukluğu olarak geçer, günümüzde de fazlası ile karşılaştığımız özellikle masa başı çalışan ve uzun süreler bilgisayara bakmak zorunda kalan kişilerde görülen kassal dengesizliktir. Sonucunda oluşan postüral bir bozulmadır.
Bu sendroma sahip vücuttaki postür problemlerini şöyle sıralayabiliriz. Omuzlar yuvarlak sırt kambur baş önde boynun arkasında özellikle sırtla birleştiği yerde büyük bir çıkıntı ve göğüs içerde bir duruş sergilerler.

Üst çapraz sendromu yaşayan kişilerin şiddetli boyun ağrısı, kollarda ve ellerde uyuşma tansiyon bozukluğu, kulakta çınlama ve uğultu, sabah yorgunluğu, gün içinde çabuk yorulmalar, güçsüzlük hissi görülür. Bununla beraber İç organlarda olumsuz yönde etkilenir. Sindirim sisteminde hazımsızlık ve şişkinlik oluşur, bağırsaklarda gaz ve kabızlık oluşur. Zamanla vücut dengesini sistematik olarak bozar.

Duruş bozukluğu tedavi edildiğinde kas sistemi çok iyi çalışır, yeterli esnekliğine kavuşur, tansiyon normale döner. Sabah yorgunluğu biter, sindirim sistemi düzene girer. Boyun, omuz, sırt ve göğüs kasları normal duruş pozisyonuna kavuşarak üst çapraz sendromu ortadan kalkmış olur.