Menü

Plato Evresi

Plato Evresi Nedir?
 
Plato, devamlı olarak antrenmanlara devam edildiği halde vücudun fiziksel gelişiminin durduğu ve yapılan antrenmanlara artık cevap vermediği safhadır. Platonun en sık rastlanan sebebi, aynı tip antrenman modelinin çok uzun süre uygulanmasıdır. Vücut hareketlere alışmış, kilolar ve tekrar sayıları antrenman modeline göre gelebileceği en iyi noktaya gelmiş ise ve aynı sisteme devam ediliyorsa, platoya girmek kaçınılmazdır.
 
Platonun Sebepleri
 
Sürekli aynı tip antrenman yöntemi uygulama, tek tip beslenme, her gün aynı saatlerde antrenman yapma ve beslenme, fazla antrenman yaparak vücuda dinlenmesi için fırsat vermeme, yetersiz beslenme, uykusuz kalma, tek odak noktasının spordaki gelişim olması, yani obsesiflik. Bu uygulama yanlışlıkları sonucu aşılamayan kırılma noktası, bireyin özgüvenini sarsabilir ve onu spordan ebediyen soğutabilir.
 
Plato, kardiyovasküler olarak da bizi etkileyebilir, devamlı aynı tempoda aynı direnç ya da mesafede yapılan kardiyo egzersizleri de vücudumuzu plato evresine sokacaktır. Yine devamlı antrenman yapıp, yeteri kadar dinlenmeyen bir vücut önce plato aşamasına girip daha sonra performans düşüklüğü, isteksizlik, uykusuzluk, stres, huzursuzluk, vücudun yağ depolaması gibi olumsuz durumlar yaratan sürantrene dediğimiz durumla karşı karşıya da kalabilir.
 
Evet, düzenli egzersiz, kapasitemizi arttırmamızı sağlar. Fakat vücudumuza toparlanmak için yeterince zaman vermezsek, sonunda öyle bir noktaya geliriz ki, kapasitemizdeki artış durur... Bu durum, isteksizlik ve dikkat kaybına neden olacağı gibi, artık dinlenme dönemine girmemiz gerektiğinin de belirtisidir.
 
Nasıl Aşılabilir?
 
  • Aynı kas grubunu üst üste ve haftada 2 kez değil 1 kez çalıştırarak
  • Her egzersizden önce “Isınma” ve egzersizlerin bitiminde “Soğuma” ve ‘Esnetme’’ çalışmaları yaparak
  • Her 3 haftadan sonra, 1 hafta  “Dinlenme/Toparlama’’Arası vererek
  • Günlük tüketilen su miktarını arttırarak
  • Antrenman yöntemini, içeriğini, yüklenme sürelerini, saatlerini değiştirerek.
  • Beslenme planını,sıklığını,içeriğini değiştirerek.Aynı besinleri tüketmek yerine,eşdeğer besinlere yönelerek
  • Bir süre farklı alanlara yönelip hedefe çok fazla odaklanmış zihnimizi dağıtıp boşaltarak
  • Ve kişiden kişeye göre değişen bir çok faktör ile bu süreci aşabiliriz.