Metabolik Stress
Metabolik Stress
Metabolik stres, kas etrafında hücre şişmesine neden olur ki bu da kas hücrelerinin
büyüklüğünü arttırmaksızın kas gelişimine katkıda bulunmaktadır
Hipertrofik bir tepkiyi tetiklemek için kasların metabolik stres altına
sokulması gerekir. Zorlu bir antrenman sırasında kaslarınızın
“pompalandığını” fark edilebilirsiniz, bu durum kasınızda kan birikmesi
ve oksijen yoksunluğu (hipoksi) gerçekleştiğinde ortaya çıkar. Bu
süreçte “pump” hissine, fosfat, hidrojen, laktat ve glukoz metaboliti gibi
metabolitler neden olurlar.
Metabolik stres kas büyümesine neden olur mu?
Maksimum güç ve kas boyutunda artışa neden olan kuvvet antrenmanı, tekrarlanan kas kasılmaları yoluyla kuvvet üretmeyi içerir.
Kaslar tekrar tekrar kasıldığında yorulurlar.
Yorgunluk, istemli kuvvet üretme yeteneğinde bir azalmadır ve merkezi sinir sistemi içindeki (merkezi yorgunluk) veya kas içindeki (periferik yorgunluk) mekanizmalar yoluyla meydana gelebilir. Bu iki tür yorgunluk, karmaşık olan birden çok farklı işleme ayrılabilir.
Geleneksel olarak, kas büyümesinin ancak ağır yükler kullanılarak sağlanabileceğine inanılıyordu. Bu mantıklıydı, çünkü laboratuvar araştırması kas liflerinin mekanik gerilimi algıladığını tespit etti ve bu mekanik gerilimi saptamak, kas protein sentezi hızındaki artışları tetikleyen ve ardından kas lifi hacminde artışlara neden olan bir dizi anabolik sinyalleme dizisine yol açar. hipertrofi olarak kaydediyoruz.
Bununla birlikte, son zamanlarda hafif yüklerle güç antrenmanının (çok yüksek düzeyde yorgunluk içerir), ağır yüklerle kuvvet antrenmanına benzer kas büyümesi üretebileceği netleşmiştir. Hafif yükler, başarısızlığa belirli bir yakınlıkta yapılmadıkça hipertrofiye neden olmadığından, bu güç antrenmanı sırasında yaşanan yorgunluğun kas büyümesine katkıda bulunan bir faktör olduğunu gösterir.