Menü

Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği)

Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği)
Lateral epikondilit çoğunlukla tenisçi dirseği tendon yırtığı olarak bilinir. Dirseğin dış kısmında kas-tendonun kemiğe yapışma yerinde görülen ağrılı bir durumdur. Tendonlar kası kemiğe bağlar. Bu durumla ilişkili olan kas “ekstensör karpi radialis brevistir”. Lateral epikondilit hastalığında tendonun yapışma yerinde dejenerasyon ve zayıflama durumlarında sinyallerini vermeye başlar. Bu kasın aktif olduğu hareketlerle ilgili olarak yaşamsal faaliyetleri kısıtlayarak ağrıya neden olabilir (germe, kavrama, tutma vs). Tenis ve vücut geliştirme gibi sporlar sıklıkla bu rahatsızlığı ortaya çıkartır.
 
Sinir sistemimiz beyin, omurilik ve vücudun her yerine dağılan periferik sinir sisteminden oluşur. Genellikle kollar ve bacaklarda olan periferik sinirler içlerinde barındırdıkları hareket ve duyu sinir lifleri sayesinde vücudun hareket etmesini ve duyuların algılanmasını sağlar. Bu tip periferik sinirlerin geçtiği yollar üzerinde bir nokta üzerinde basıya uğraması yani tuzaklanması sonucu tuzak nöropatiler oluşur. En sık görülen tuzak nöropatiler el bileğinde gerçekleşen karpal tünel ve dirsekte gerçekleşen kubital tünel sendromudur. 
Tenisçi dirseği sıklıkla 30 ile 50 yaş arasında görülür. Bununla beraber daha gençlerde ve daha yaşlılarda da görülebilir.
 
Aşırı Kullanma
Çalışma veya çalışmama buna sebep olabilir. Aktivite tendonun yapışma yerinde stres oluşturur. Tendonun yapışma yerinde strese sebep olan aktiviteler tendon üzerinde yaralanmayı artırır. Bu stresler tekrarlayıcı tutma, sıkma, kavrama aktiviteleri, doğrama, boyama ve giyinme olabilir.
Dirseğe direkt temas, tendon üzerinde dejenerasyona sebep olan şişme ve ödem ile sonuçlanabilir. Ani beklenmedik bir hareket, zorlama ve aktivite ile de yaralanma olabilir.
 
Nasıl Tedavi Edilir ve Nelere Dikkat Edilmelidir
Bu duruma sebep olan aktiviteler kısıtlanmalıdır. Tümüyle istirahatten ziyade zorlayıcı aktivitelerin kısıtlanması önerilir. Modifiye tutma teknikleri, farklı boyutlarda ve sertlikte raket kullanmak, tenis oynarken her 2 eli kullanarak problemi azaltın, ağırlık çalışırken pressleri çok hafif yapın ve daha izole hareketleri çalışın, ağır kilolardan uzak durun hafif kilolar tercih edin. Hareket kısıtlığını engelleyecek ekipman ve hareketler tercih etmeyin. Olabildiğince presslerde konsantre çalışın ve en ufak bir acı hissinde dirseği dinlendirin.
Brace (dirsek bandı) arka önkol kaslarının üzerine ve dirseğin alt kısmına takın. Dirsek bandı tendonların üzerindeki gerilimi ve stresi azaltıp iyileşmeye izin verecektir.
Fizik tedavi güçlendirici ve gerici egzersizler yapmak iyileşmeye yardımcı olacaktır. Özellikle dirsek tam açıkken el bileğini germeden fayda görülebilir. Ultrason ve ısı tedavileri de fizik tedavi amaçlı yapılabilir. Eski aktiviteleri geri kazanmak için güçlendirme programları gerekli olacaktır.