Menü

Kötü Postürün Sağlığa Olumsuz Etkileri

İyi bir duruş nötr omurga olarak da bilinir. İyi bir duruşa sahip olduğumuzda, omurgayı çevreleyen kaslar dengelenir ve vücudu eşit olarak destekler. Ayaklarınız yere düz durmalı, her iki kalçanızda da vücut yükü olmalı. Lumbar, torakal ve servikal bölgelerde doğal eğriler olmasıyla birlikte sırtınız çoğunlukla düz olmalıdır. Omuzlar geride, kürek kemikleri birbirine yakın ve kulaklarınız köprücük kemiğine göre hizalanmalıdır.

Kötü postürün negatif etkilerinden söz edecek olursak;

  • Uzun süre oturmak veya eğimli bir pozisyonda durmak belinizi gerginleştirir. Daha spesifik olarak, intervertebral diskler, bağlar ve kaslar dahil olmak üzere omurganın arka yapıları üzerinde baskı yapar.
  • Kötü duruş, boynun arkasındaki kas gerginliğinin artması nedeniyle baş ağrılarına sebep olabilir. Duruşun düzeltilmesi kas gerginliğini azaltarak, baş ağrılarını iyileştirebilir.
  • Kemikleriniz ve eklemleriniz doğru hizalandığında, kasların istendiği gibi kullanılmasına izin verir, böylece daha az yorgunluk ve daha fazla enerjik hissedersiniz. 
  • Uzun süreli oturma sonucu vücut öne doğru eğik pozisyona alışarak bu pozisyonu benimser. Bu da zamanla ciğerlerin sıkışmasına ve akciğer kapasitesinin azalmasına sebep olur. 
  • Aynı şekilde kötü postür sebebiyle sıkışan organlar, zamanla dolaşımın zayıflamasına ve organların efektif şekilde çalışmamasına sebep olur. 
  • Duruşumuz sadece otururken veya ayakta dururken değil, aynı zamanda egzersiz yaparken de bizi etkiler. Örneğin bir squat esnasında kavis alan bir bel bölgesi omurgaya fazla yük binmesine ve sakatlık riskinin artmasına sebep olur. 
  • Bunların dışında özgüven eksikliğine sebep olur. 2009 yılında yapılan bir çalışmada, kötü bir duruşun düşünceleriniz konusunda güvensiz hissetmenize yola açtığını söylemektedir.