Menü

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet yağlardan zengin, karbonhidratı (KH) düşük olan ve açlığın vücutta yaptığı etkiyi taklit eden bir diyet türüdür. 
İlk ve temel kullanım alanı epilepsi nöbetleri olmakla beraber son yıllarda otizm, beyin tümörü, demans gibi beyin hastalıklarında da etkinliği araştırılmaktadır.
Bu diyette vücut birincil enerji kaynağı olarak karbonhidratları değil yağları kullanır. Karbonhidrattaki azalma, vücudu ketozis adı verilen bir metabolik duruma sokar.
Vücudumuzun esas enerji kaynağı glikozdur. Glikoz molekülleri glikojen şeklinde kas dokusu ve
karaciğerde depolanır.
İhtiyaç durumunda glikojen glikojenolizis ile glikoza parçalanır ve açığa çıkan glikozlar enerji yapımında kullanılır.

Ketozis Nedir?

Kullanılacak glikoz kalmadığında ise vücut enerji kaynağı olarak başka arayışlara girer.
Vücut bu durumda ketozise girer ve ihtiyaç duyduğu enerji için karaciğerde yağ̆ moleküllerinden ketonlar üretilir.
Ketonlar vücut ve beyin için gerekli enerjiyi sağlar.


Ketojenik Diyet Türleri

Standart Ketojenik Diyet (SKD): Çok düşük karbonhidratlı, orta proteinli ve yüksek yağlı bir diyettir. Genellikle %75 yağ, %20 protein ve sadece %5 karbonhidrat içerir.
Döngüsel Ketojenik Diyet (DKD): Bu diyet, 5 ketojenik gün ve bunu takip eden 2 gün yüksek karbonhidratlı periyotları içerir.
Hedefli ketojenik diyet (TKD): Bu diyet, antrenmanlara karbonhidrat eklemenize izin verir.
Yüksek proteinli ketojenik diyet: Standart ketojenik diyete benzer, ancak daha fazla protein içerir. Bu oran genellikle %60 yağ, %35 protein ve %5 karbonhidrattır.


Sporcularda Ketojenik Diyet

Uzun salınımlı enerji ihtiyacı bulunduran maraton, triathlon, yüzme gibi spor dallarında zaman zaman kullanılabilmektedir, anlık karbonhidrat ihtiyacı isteyen bu dallar 30 gramlık hızlı sindirilebilir karbonhidratlarla yeterli enerji salınımı sağlanabilmektedir bu da ketozisi bozmayan bir süreçtir fakat fitness ve vücut geliştirme gibi spor dallarında karbonhidratın rolü büyük olduğundan çok tavsiye etmiyoruz.