Menü

Kas Zihin Bağlantısının Kas Gelişimine Katkısı

Kas kasılması, beyin tarafından kaslara gönderilen bir sinyal aracılığıyla gerçekleşir. Zihin-kas bağlantısı; sinir-kas kavşağı denilen yerde oluşur ve bu kavşakta beyin, vücuttaki kaslar ile iletişimi sağlayan ‘’ASETİLKOLİN’’ adlı bir kimyasal salgılar. Kasılma yapılan kasa aktif olarak ne kadar dikkatinizi verirseniz, her bir kasılmada o kadar fazla asetilkolin üretilir! Ve siz ne kadar asetilkolin üretimi sağlarsanız, kasılma o kadar fazla olur ve hareketten kazancınız o kadar yüksek olur. Bu yüzden odaklanmak çok önemlidir.
 
Konu hakkında yapılan çalışmalardan bahsedecek olursak 2016 yıllı çalışmada; 18 antrenmanlı birey bench press yapmak için iki gruba ayrılmıştır. İlk grup hareketi tamamen göğüs kaslarına odaklanarak gerçekleştirmiş ve çalışma sonunda plasebo grubuna nazaran Pec. Major(ana göğüs kası) kaslarındaki aktivasyon daha yüksek gözlemlenmiştir. Aynı ekip 2017 yılında şınav egzersizi için benzer bir çalışma yapmışlardır. Araştırmacılar çalışma sonunda egzersiz esnasında Pec. Major ve Triceps kaslarına odaklanmanın bu kaslardaki aktivasyonu %9 ve %5 oranında arttırdığını bulmuşlardır.
 
2018 yılında yapılan bir çalışmada ise; 30 antrenmansız kolej öğrencisi iki gruba ayrılmıştır. 3 hafta süren çalışmada, her iki grup dirsek fleksiyon egzersizi yani biceps için bir egzersizi 4 set 8-12 tekrar üzerinden uygulamış fakat bir grup tüm odağını biceps kasına vermiştir. 3 hafta sonunda; hedef kasa odaklanarak egzersizi gerçekleştiren grup, biceps kasında %12,4 daha fazla hipertrofi gerçekleşirken, diğer grupta bu oran %6,9 oranında kalmıştır.
 
Çalıştırdığınız kasta yaptığınız her tekrarı hissetmelisiniz. Egonuzu bir kenara bırakın. Kaslarınız ağırlığın yukarı-aşağı hareketi ile büyümez! Kaldırdığınız ağırlığa karşı kasılmaya zorlandıkları için büyürler. Hedef kasınız tarafından gerçekleştirilen iş yükünü arttırın! Daha yüksek ağırlık kaldırmak asla daha çok çalıştığınız anlamına gelmez. Hedef kasınızı çalıştırmak için yalnızca ağırlığı kaldırmak yerine zihin gücünüzede odaklanın. Sadece ağırlığa odaklanmak alacağınız verimi kısıtlar! Hissetmeden yapılan her tekrar yapım tekrardır! ODAKLANIN!