Menü

Kas Lifi Tipleri

Kas lifi tipleri temel olarak, Tip 1 (Yavaş Kasılan) ve Tip 2 (Hızlı Kasılan) olmak üzere ikiye ayrılır.

Her insanda lif tiplerinin hepsi bulunmaktadır. Ancak vücudunuzda, hangi bölgede hangi tip kas liflerinin yoğunlukta bulunduğunu bilmek antrenmandan çok daha fazla verim almanızı sağlayacaktır.

Son araştırmalar Tip 1 ve Tip 2 nin dışında Tip 2 kas liflerinin de kendi içinde Tip 2a ve Tip 2b olarak ikiye ayrıldığını göstermektedir. Her bir lif tipine göz atacak olursak;


Tip 1 (Yavaş Kasılan) Kas Lifi Tipi:

Kırmızı lif tipi olarak da bilinirler. Kolay yorulmazlar ancak büyük kuvvet oluşturamazlar. Uzun süreli, düşük şiddetli aktivitelerden sorumludurlar. Maraton gibi sporlar Tip 1 Kas Lifi Tipi, kas kütlesinin çok büyük oranını oluşturan atletler tarafından yapılmaktadır.

Tip2 (Hızlı Kasılan) Kas Lifi Tipi:

Beyaz lif tipi olarak da bilinirler. Büyük kuvvet oluşturur ancak çabuk yorulurlar. Kısa süreli, yüksek şiddetli aktivitelerden sorumludurlar. İkiye ayrılırlar.

Patlayıcı kuvvet

Tip 2a Kas Lifi Tipi: Kısa-orta süreli aktivitelerde, orta-yüksek kuvvet üretirler. Fitness’da kullanılan ağırlık çalışmalarında en büyük rolü bu kas lifi tipi üstlenir.

Tip 2b Kas Lifi Tipi: Aşırı kısa aktivitelerde, ani ve yüksek kuvvet üretimini sağlarlar. Halterin 1 kez kaldırılması işlemi buna örnek gösterilebilir.


Üst düzey spor yapan sporculara baktığımızda, kas lifi tiplerinin ne kadar belirleyici olduğunu gözlemleyebiliriz. Bir maratoncunun vücudunda yüzde 80’e varan oranda Tip 1 Kas Lifi Tipi bulunabilmektedir. Bu durum, onu uzun mesafelerde son derece dayanıklı bir hale getirir. Bir sprinter (100 metre koşucusu) ise asla uzun mesafe koşamaz, ancak yoğun Tip 2 Kas Lifleri sayesinde ani çıkış yapabilir ve muazzam yüksek hızlara ulaşabilir.

Patlayıcı Kuvvet Hangi Kas Lifi Tipleri Tarafından Sağlanır?

Patlayıcı kuvvet diye bir şey yoktur. Bu kavram, Güç, Kuvvet ve Reaksiyon Zamanı kavramlarının yanlış biçimde yorumlanması ile oluşmuştur.