Menü

İnsülin Kan Şekeri Metabolizması

Yediğiniz bir öğünün karbonhidrat içerdiğini varsayarsak, kan şekeri seviyeleri bir süre artacaktır. Ancak, vücudunuz yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmayı tercih etmez. Normal kan şekeri seviyeleri ~ 70mg / dL (3.9 mmol / L) ila 110 mg / dL (6.1 mmol / L) arasındadır.
Kan şekeri seviyeleri bu aralığın üzerine çıkarsa, kan şekerini normal, tercih edilen düzeylerine düşürmek için belirli adımlar atılacaktır.
Örneğin, 100 gram bitter çikolata yediğinizi varsayalım (çünkü sonuçta sağlıklı olmaya çalışıyorsunuz). Ne olacak, kan şekeri seviyeleriniz artacak - diyelim ki kan şekeri 160 mg / dL'ye yükselecek . Böyle yüksek bir kan şekeri seviyesi durumu vücudu (pankreas) insülin salgılaması için uyarır. İnsülinin görevi, bu yüksek kan şekeri seviyesini düşürmek ve vücudu tercih edilen 70mg / dL'ye 110 mg / dL seviyelerine geri döndürmek için çalışmaktır.

Yan not: İnsülin daha yüksek kan şekeri seviyelerini düşüremediğinde buna insülin duyarsızlığı denir ve sonuçta Tip II diyabete yol açar.
Bu nedenle, kan şekeri yüksektir ve kan şekerini düşürme görevini yerine getirmek için insülin salınır.
 
İnsülin kan şekerini nereye iter?

İnsülin kan şekerini düşürdüğü için, bir yere itmesi gerekir, ama nerede? .
Kan şekerinin çoğu kaslarınıza veya yağ hücrelerinize gider.
Neyse ki bizim için, glikozun çoğu kas hücrelerimizde birikiyor.
Düşündüğünüz soruyu tahmin edeceğim- sahip olduğumuz tüm glikozun yağ hücrelerimize değil kaslarımıza taşındığından emin olmak için ne yapabiliriz? .

Egzersiz yapmak!

Vücudunuzu yağ hücreleri (kaslar ve karaciğer gibi) dışındaki dokularda kan şekeri biriktirmeye 'teşvik etmek' istiyorsanız, sadece egzersiz yapın (ağırlık kaldırma, bir koşu, yüzme vb.).
Egzersiz yapmak kas glikojenini (kaslarda glikoz / karbonhidratların depolanma şekli) tüketir ve bu nedenle bir yemek yediğinizde ve kan glikoz seviyeleri yükseldiğinde, tükenmiş karbonhidrat/glikojen/glikoz depolarını değiştirmeleri için yönlendirilirler.