Menü

Gluten Nedir?

GLUTEN bir proteinin adıdır, İngilizcedeki glue (tutkal) kelime kökünden geliyor. Bu kökten gelmesinin nedeni glutenin, su ile bir araya geldiğinde yapışkan bir kıvam almasıdır. Gluten ve su karıştığında gluteni oluşturan proteinler çapraz bağ oluşturmaya başlar, yapışkan hale gelmesinde sebebi budur (Makarnanın çok kaynadığında diğer makarnalar ile yapışması veya yumuşaması buna bir örnektir). Bu grup proteinler tahılların tohum kısmındaki endosperm bölümünde nişasta ile bulunuyor.

Glutensiz beslenme genel olarak halk arasında ve medyada artışını sürdürüyor ve daha fazla insan diyetlerin de gluteni kısıtlıyor. Öncelikle, glutensiz beslenmenin hem yararlarını hem de potansiyel zararlarını tanımlayan kanıta dayalı bir yaklaşım sağlamaya çalışmalıyız. Her ne kadar glutene bağlı bir hastalığı olmayan (özellikle IBSli hastalar) bazı hasta popülasyonları için glutensiz beslenmenin yararlarını destekleyen ikna edici kanıtlar mevcut olsa da, veriler çelişkilidir ve kesin değildir..
 
Benim tavsiyem:
Bu şekilde sorunlardan mustaripseniz;

Ekmek yedim, hazımsızlık yaptı midem şişkin, gazım var gibi şikayetler ediyor iseniz. Beslenme de çeşitli kısıtlanmaların, finansal maliyetler ve olumsuz psikososyal etkiler içereceğini de unutmadan, gerekli testler yapıldığı takdirde bilinçli bir şekilde tüketilebilirsiniz. Vücut geliştirme ve fitness branşlarında zaten gluten içeren besinler temel kas kütlesi inşaa edimi veya yağ yakımı gibi fazlarda sıkça kullanılmamaktadır, zaman zaman bireyin ihtiyaç veya tercihlerine bağlı kullanılabilmektedir.

Eğer herhangi bir soruna sahip değilseniz ve herhangi bir yan etki görmüyor iseniz;

Unutmayın ki beslenme tamamıyla bir bütündür ve herhangi bir besin maddesini bilinçsizce beslenmenizden çıkarmak veya dahil etmek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.