Menü

Fasya Sağlığı

Fasya Nedir?
 
Fasya, ak zar olarak bilinen vücudumuzdaki en hassas ve en önemli yapıdır. Bütün vücuttaki sistemlerle bağlantılı bu yapı, hemen deri altında bulunan kas grupları, yağ dokusu, sinir sistemi ve diğer iç organları birbirine bağlayan, stabilize eden, çevreleyen ve ayıran kolajenden oluşan bir bağ doku katmanıdır.
 
Konnektif (bağ) doku liflerinden oluşan bu sistem ak zar bütün vücut boyunca çizgiler halinde uzanarak vücudu sarar.
 
Bazı anatomik yapıları bir arada tutarken bazılarını da birbirinden ayırarak koruyuculuk yapar. Vücudu çevreleyen deri altı yağ dokusunu kapsayan, kas-iskelet sistemini kapsayan, sinir sistemini çevreleyen, organları ve vücut boşluklarını çevreleyen 4 grup fasya. Fasyal yapılar, vücut içerisinde fasyal zincirler meydana getirerek hatlar oluşturmaktadır. Bu zincirler, kuvvet yayılım, mekanik destek, hareketlerin birbiri içinde akması ve vücudun tüm yapılarının ahenk ile hareket etmesine yardımcıdır.
  • Spiral Line
  • Arm Line
  • Superficial Front Line
  • Deep Front Line
  • Lateral Line
  • Superficial Back Line
 
Fasyalarınız birden fazla nedenle kendisi hasar görebilir:
  • Yaş
  • Travma ve sonrası stres bozuklukları
  • Aşırı kullanım
  • Hastalıklar (huzursuz bağırsak sendromu, anksiyete, depresyon, şizofreni, anoreksiya ve diğer yeme bozuklukları, fibromiyalji)
  • Enflamasyon
Ruhsal durumumuz sadece psikolojimizi değil bedenimizide etkilemektedir.  Fasyalarda duygularımızın yansıdığı yapılardan biridir.  Miyofasyal çalışmalar, duygusal reaksiyonlar açığa çıkarabilir. Duygusal gerilimler fasyalarınızda gerginlik olarak yansıyabilir.
Fasyal bir hasara örnek vermek gerekirse, Fasyanın iltihapla sertleşmesi, fasyal kısıtlılıklara yol açar. Sizi saran koruyan bu yapı yapışıklık oluşturabilir, eklem hareket açıklığını kısıtlayabilir, kaslarınızın işlevselliğini azaltabilir. Kısacası, plantar fasiit, ayak arkını sağlayan ve ayak topuğunu çevreleyen fasyanın iltihabıdır. İltihap, fasyanın esnekliğinde azalma ve sertleşmeyle kendini gösterir. Bunun dışında miyofasyal (kas ve iskelet sistemi) ağrı sendromunu tam da bu noktada örnek verebiliriz.
 
Fasya sağlığı ve kalitesi için yapabileceğimiz şeyler nelerdir?
 
Fasya yapısının çoğunluğu kollajenden oluşur. Cildimiz, saçımız, tırnaklarımızın yapısında olduğu gibi kollajen bizi genç ve sağlıklı gösterir. Fasyal dokumuzun kaliteli olabilmesi için sağlıklı beslenmemiz önemli rol oynar. Bol su içer kollajen içeriği zengin besinler tüketirseniz; Göremediğiniz fasyal yapınız güzelleşir, ak zarınızı sağlıklı kılar.
 
Günlük rutin hayatınızın dışına çıkarak yoga, pilates, foam roller gibi egzersiz türevlerini hayatınıza dahil etmekte fasya kalitesini artırarak vücudunuzda gerekli stabilizasyon ve mobilizasyon dengesini kurmanızda en büyük yardımı sağlayacaktır.