Menü

Esneme Egzersizlerin Önemi

Esneklik
 
Hareketin çeşitli düzlemleri boyunca kasın, bir eklem içerisindeki hareket açıklığıdır. Esneklik çalışmaları, antrenmanlarda ya da yanlış duruş nedeniyle aşırı kullanılan kas grubunu dengelemeye yardım etmek için, esnekliği sınırlayan etkenleri en aza indirir.
Kas kazanımı konusunda esneme egzersizleri aklınıza gelen ilk şeylerden olmayabilir fakat kritik bir rol oynadığını bilmeniz gerekmektedir.
 
Fascia
 
Vücudumuzdaki her kas, fasya denilen sert bir bağ doku ile üstü kapanmıştır. Fasya, kaslarınızı uygun yerlerinde tutmak için önemlidir. Sizin kas gelişiminizi engelleyen en önemli etkenlerden biri olabilir. Sertleşmesi durumunda kaslarınıza gelişip, büyümesi için alan bırakmaz. Bu; büyük bir yastığı ufak bir yastık kılıfına tıkıştırmaya benzer. Ne kadar antrenman yaparsanız yapın veya ne kadar sağlıklı beslenirseniz beslenin, kaslarınızın çevresindeki bu bağ doku, içerisindeki kas dokusunu sıkıştırdığı sürece kas boyutunuzda gelişim olmayacaktır.
Journal of Applied Physiology dergisinde yayınlanmış bir çalışma, 28 gün boyunca antrenman sonrası çalışan kas grubunu esnetmenin kasın kütlesinde %318’lik bir artış sağladığını göstermektedir.

Ne zaman; Birçok araştırma antrenman sonrası uygulanan, statik esnetme egzersizlerinin optimal vücut sağlığı ve kas gelişimi için izlenebilecek en iyi yol olduğunu göstermektedir.
Ne kadar süre; 15-30-60 saniyelik sürelerin karşılaştırıldığı çalışmalarda ise, 30 saniye yapılan esneme egzersizlerinin 15 saniyeye nazaran daha fazla esneklik ve mobilite kazanımı sağlamıştır. Aynı şekilde 30 ila 60 saniyelik uygulamaların arasında ise bir fark görülmemiştir.
Sonuç olarak, her antrenman sonrası aktif olarak çalışan kas grubuna yönelik 30 saniyelik esneme egzersizleri hem postürel sağlığınızı koruyacak hem de kas gelişiminize ekstra katkı sağlayacaktır.