Menü

Bcaa'yı Yakından Tanıyalım

İnsan vücudu BCAA üretemez ! Bunun yerine bu amino asidi dışardan aldığımız besinler veya ek gıdalar ( supplementler ) ile bunu vücudumuza sokarız. BCAA bir amino asit zinciridir ! İçerisinde Losin, isolosin ve valin bulunur ! Yani bu 3 amino asitten meydana gelir. İnsan vücudunda binlerce proteinleri oluşturan 20 adet amino asit bulunur ve bu yirmi amino asitten sadece 9 tanesini vücudumuz oluşturamaz ve dışarıdan aldığımız gıdalar ve ek takviyeler ile bunları destekleriz. BCAA toz formda satılan popüler bir supplement türüdür.
 
Bilimsel olan BCAA gerçekleri ;

Ergojenik Destek Bcaa

Ergojenik destekler bireysel enerji tüketimini, üretimini veya yenilenmesini çoğaltan maddeler ve uygulama araçlarıdır. Ergojenik destek çeşitli yollarla olabilir. Hayalinde canlandırma ve mental olarak; esnemeler ve ağırlık antrenmanları, fiziksel olarak; hafif koşu ayakkabıları, iyi tasarlanmış spor salonları, mekanik ergojenik destek örnekleri olarak kabul edilebilir. En çok bilinen yönü besinsel desteklerdir. Kullanımı son on yılda büyük ölçüde artış göstermiştir. Sporcu beslenmesi, 50 yıllık bir araştırma geçmişiyle beraber, hızla artış göstermektedir. Bazı anketlere göre %50’si olimpik sporcuların %76’sı vücut geliştiricilerin %100’ü besin desteklerini kullanmaktadır.

Kullanılan besin desteklerinden, dallı zincirli amino asitlerin en başında BCAA gelir.

BCAA’lar Valin, İzolösin ve Lösinden oluşur.

Dallı zincirli amino asitler olan valin, lösin ve izolösin vücutta sentezlenemez ve dolayısıyla dışarıdan alınmalıdır. BCAA’lar iskelet kasında oksidize edilirken, diğer esansiyel aminoasitler başlıca karaciğerde metabolize edilir. BCAA’ların egzersiz öncesi ve sonrası alınmasının egzersize bağlı kas hasarının azalması ve kas protein sentezinin artması üzerinde olumlu etkileri gösterilmiştir. Kas hasarı, gecikmeli oluşan kas ağrısına neden olur ki, bu yoğun egzersizin 1 ile 2 gün sonrasında ortaya çıkar ve atletik performansı engelleyebilir. BCAA’lar desteğinin, uzun süreli yoğun egzersiz sonrası kas iyileşmesinde pozitif etkileri nedeniyle kullanışlı bir destek ürünüdür.

Lösin

DNA tarafından kodlanan 20 aminoasitten bir tanesidir. İzolösin ve lösin birbirlerinin izomeridirler. Beslenme açısından lösin dışarıdan alınması güç olan bir aminoasittir. Lösin proteinlerin yapısında bulunan en yaygın aminoasittir. Gelişim çağında olan bebek, çocuk ve yetişkinlerde nitrojen (azot) dengesi için gerekli bir besindir. Lösin hayvansal ve bitkisel proteinlerin yapısında bulunurlar. Yapısında Lösin bulunduran besinlerin başında inek eti, tavukgöğsü ve alabalık gelmektedir. Sadece yapısında Lösin proteini bulunduran besinler bunlar değildirler. Bunların yanında inek sütünde, cevizde, buğdayda, mısırda ve birçok bitkisel besinin yapısında bol miktarda Lösin proteini bulunur.

İzolösin

Proteinlerin yapısında bulunurlar, DNA tarafından kodlanan 20 aminoasitten bir tanesidir. Baktığımızda tüm proteinlerde izolösine rastlamak mümkündür. İzolösin ve lösin iki aminoasit molekülünün içerdikleri atom tipleri ve sayıları aynı olmasına rağmen farklı kimyasal bağların organizasyonuna sahiptirler. Doğal olarak izolösin ve lösinin kimyasal ve fiziksel özellikleri az da olsa farklılık gösterir. Beslenme açısından dışarıdan temin edilmesi zor olan besin maddelerinden bir tanesidir. Kırmızı et çeşitleri, yumurta, soya fasulyesi, süt, peynir, fındık ve fıstık çeşitleri, tahıllar ve baklagiller zengin izolösin kaynağıdır. L-İzolösin tıpkı L-Lösin2 olduğu gibi birçok hayvansal ve bitkisel besinlerin yapısında bulunurlar. Bunlar inek eti, alabalık ve tavuk etidir. Bitkisel olanların içerisinde de ceviz, bezelye, buğday ve mısır gibi tahıllarda da bol miktarda izolösin bulunur.

Valin

Proteinleri oluşturan 20 aminoasitten bir tanesidir. Adını “valerian” adlı bitkiden almıştır. Beslenme açısından dışarıdan alınması zor olan besin maddelerindendir. Kırmızı et, balık, süt, fıstık, susam ve mercimek Valin açısından zengin olan besinlerdir.