Menü

Ağırlık Antrenmanı mı? Cardio mu?

Kilo vermeye karar veren birçok kişi kendilerini zor bir soruya cevap ararken bulmaktadır. Kardiyo mu yapmalı yoksa ağırlık mı kaldırmalı? Bunlar en popüler iki antrenman türüdür ancak hangisinin zamanınızı daha iyi kullandığını bilmek zor olabilir.

Cardı̇o Seans Başına Faha Fazla Kalori̇ Yakımı Sağlar
 
Yapılan ölçümlerde dayalı olarak,160 pound (73 kg) ağırlığında iseniz, orta hızda 30 dk koşu süresinde yaklaşık 250 kcal yakarsınız. Saatte 6 mil daha hızlı koşarsanız, 30 dakikada yaklaşık 365 kcal yakarsınız. Öte yandan, aynı süre boyunca ağırlık egzersizi yapmak ise 130-220 kcal arasında kcal yaktırmaktadır.

Ağırlık Antrenmanı Günlük Olarak Daha Fazla Kalorı̇ Yakmanızı Sağlar
 
Araştırmalar göstermiştirki, ağırlık antrenmanları kas yapımında cardiodan çok daha etkilidir ve bu sayede kas, istirahatte yağ dahil diğer dokularda daha fazla kalori harcamaktır. Bu nedenle, genel olarak kas yapımının dinlenme metabolizmasını yani istirahatte kaç̧ kalori yaktığınızı arttırmanın anahtarı olduğu söylenir.

24 hafta boyunca ağırlık antrenmanı yapan katılımcıların dinlenme metabolizmaları incelenmiş ve Erkeklerde çalışma sonucunda %9, kadınlarda ise %4’lük artış gözlemlenmiştir.

Araştırmalar, ağırlık çalışmanın kalori yakımına farklı yollardan katkıda bulunduğunu göstermiştir. Spesifik olarak, bir cardio egzersizine kıyasla, bir ağırlık antrenmanından sonraki saatlerde daha fazla kalori yakabilmektesiniz. Ağırlık egzersizinden sonra 38 saate kadar yükselen istirahat metabolizması rapor edilirken, cardio ile böyle bir artış gözlemlenmemiştir.